Школа данас

Данас је ЈУ Основна школа „Никола Тесла“ највећа школа на подручју општине Прњавор и међу највећим је основним школама у Републици Српској. Настава за ученике I – IX разреда изводи се у централној школи у Прњавору, а за ученике I – IV разреда и у подручним одјељењима у Мравици, Доњим Гаљиповцима и Грабик Илови. Зграда централне школе у Прњавору изграђена је 1979. године. Њена површина је 4760 м2 од чега је учионички простор 2499 м2. Централна школа има властити систем централног гријања на течно гориво. У згради је 15 универзалних учионица, 20 специјализованих, 2 школске радионице, 2 фискултурне сале, библиотека, зборница, канцеларије за управу школе, педагога и рачуноводствено-административно особље, кухиња, те просторија за помоћне раднике.
Објекат Подручног одјељења Мравица изграђен је 1971. године. Површина објекта је 240 м2. Реновирање, санација и уређење просторија завршени су 2003. године. Површина школског објеката у Доњим Гаљиповцима 230 м2. У Грабик Илови школски објекат је површине 250 м2.
Ове школске године (2014/15) наставу похађа 968 ученика 1. до 9. разреда, распоређених у 24 одјељења разредне и 20 одјељења предметне наставе. У школи ради и комбиновано одјељење специјалне наставе, а већ три године се организује и продужени боравак за групу ученика 1. до 3. разреда.
Радни колектив чини 106 радника, од којих је 8 стручних сарадника и радника у управи школе , 78 наставника и 20 осталих радника.
Опремљеност школе намјештајем, савременим наставним средствима и училима, и поред сталних напора да се стање побољша, није још на потребном нивоу. Школска библиотека располаже са 12000 књига.
Настава се у централној и подручним школама изводи у 2 смјене. Поред редовне, додатне, допунске и наставе језика народности Годишњим програмом рада школе предвиђен је и рад ваннаставних активности. Секције научно-предметног, спортског, културно-забавног подручја, те школски хор и оркестар постижу запажене резултате.
И поред недовољне опремљености училима и наставним средствима , настава и у централној школи и у подручним одјељењима се одвија у битно побољшаним условима што омогућује да се квалитет образовно-васпитног рада значајно унапређује. Наставници настоје да у методичко-дидактичком поступку извођења наставе примијене савремену наставну технологију и образовно-васпитне циљеве наставе реализују у складу са савременом педагошком теоријом и праксом. Релевантан показатељ квалитета наставе и ваннаставних активности јесу и добри резултати које наши ученици постижу на општинским, регионалним и републичким смотрама и такмичењима.
Планирамо да у наредном периоду даље унапређујемо образовно-васпитни процес, те ћемо посебну пажњу посветити набавци савремених наставних средстава и учила. Стручном усавршавању наставника, такође, ћемо посветити посебну пажњу како бисмо могли планиране задатке наставе што квалитетније реализовати.

DSCN0362

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s